3.12.13.

Nokia Lumia 1020

Igrajući na patriotsku kartu, Microsoft je na severnoameričkom tržištu u trećem kvartalu prodao popriličan broj Lumia telefona. Rekordna prodaja od 8,8 miliona jedinica verovatno se može dovesti u vezu s amerikanizacijom Nokije i planovima redmonskog giganta da revitalizaciju nekada najjačeg brenda u mobilnoj industriji započne na domaćem terenu.


Nokia Lumia 1020 je Microsoftova teška artiljerija na frontu "fotografskih" telefona. Zamišljen kao naslednik Symbian modela 808 PureView, koji je pre godinu i po dana uspostavio nove standarde kvaliteta kamere u mobilnim uređajima., Lumia sve snage usmerava na svoju kameru koja je opremljena senzorom revolucije 41 megapiksel. Sa zadnje strane, u predelu oko kamere, kućište je izbočeno, a dobroj ergonomiji ne doprinosi ni poprilična masa od 160 grama.


Ekran broji 4,5 inča po dijagonali i zaštićen je Gorilla Glass 3 staklom s brušenim ivicama, koje pored odlične zaštite daje i odličan estetski pečat. Kvalitet prikaza AMOLED matrice je odličan. 2 GB RAM-a i te kako pomažu da sve operacije klize bez bagova. Za skladištenje je predviđeno 32 GB, ali nažalost nema slot za microSD karticu. Poseduje i Windows 8 operativni sistem